Sayfalar

9 Mart 2012 Cuma

Çiçekli Kadınlar

 Bugün dünya kadınlar günüydü. Oldukça ironik sayılabilecek bir gün aslında. Dün asansörde bir kadının bayramınız kutlu olsun demesiyle bir an gözümün önüne 8 mart 1857 de Amerikada olaylar sonucu ölen işçi kadınlar geldi. Anılası mı, kutlanası mı bilemedim pek. Biz aynı şeyi türkülerde de yaşarız ya . Recebim gibi, dom dom kurşunu gibi hüzünlü hikâyesi olan türkülerle eğlenebiliriz. Toplumlar da bir süre sonra benimsediği alışkanlığın kökenini irdelemiyor, tıpkı insan gibi.

Azerbaycanda Kadınlar günü önemlidir. Bir hafta öncesinden mağazalarda indirimler başlar. Çünkü bizdeki sevgililer günü veya anneler günü gibi, piyasayı oldukça hareketlendiren ticari günlerden biridir aynı zamanda. Herkes etrafındaki kadınlara hediyeler alır. Şirketler bayan elemanlarına çiçekler, paketler dağıtır. Özellikle bu gün de sokakta elinde çiçeği olmadan yürüyen kadın çok azdır.

Ayrıca çalışan kadınların bugüne özel en sevdikleri şeylerden birisi tatildir. Bu sanırım bir kadını özel hissettirebilecek önemli uygulamalardan bir tanesi.
Alışveriş yaptıktan sonra iyi günler derken bayramınızı da kutlarlar. Yani siz unutsanız bile bu gün Azerbaycanda her şey size kadın olduğunuzu ve özel olduğunuzu hatırlatır.

Bu güne bu kadar önem verilmesi toplumun kadına verdiği değerin yüksek olmasından mı kaynaklanıyor, yoksa geleneklere sahip çıkan bir toplum olmasından mı bilemiyorum. İşin ticari boyunun yüksek olması da önemli bir etken sayılabilir. Yada kadınların kendi günlerine güçlü bir şekilde sahip çıkmaları. Bu ülke de bu günün neden bu kadar coşkulu kutlandığını bilemiyorum ama her bir kadının kendini kısa süreliğine de olsa özel hissettiği kesin.

Ben inanıyorum ki eğer her  kadın sahip olduğu gücün farkında olsaydı ve bunu kullanabilseydi dünya bugün bambaşka bir yer olurdu.  Tabi ki farkında olan ve bunu çok güzel değerlendiren kadınlar var ama genele bakıldığında yeterli değil.

Kadının ekonomik özgürlüğünü elde etmesi güçlü olduğu veya ayakta durabildiği anlamına gelmiyor. Nice kadınlar var maaşını alır almaz eşinin eline verip hakkından feragat eden. Tabiî ki ekonomik özgürlük güce giden yolda büyük bir etken fakat tek başına yeterli değil. En önemlisi özgüven,cesaret ve farkındalık.

Kadınlar performanslarının çok önemli bir kısmını gereksiz konularda sarf ediyorlar. Daha üretken daha aktif ve yaratıcı olabileceği halde yanlış enerji sarfiyatı nedeniyle ilerleyemiyorlar. Kadın güzel olmalı, bakımlı olmalı, temiz olmalı ama bunlarla birlikte akıllı olmalı. Üretmeli, çalışmalı, bir şeyleri değiştirmek için elinden geldiğince çaba sarf etmeli. Deterjan, kozmetik ve giyim markalarını bildiği kadar hayata dair başka şeyleri de bilmeli. 

Kadın insan yetiştirir. Bir insan yetiştirmek çoğu konuda uzmanlık gerektirir. Bunun için de ciddi boyutta enerji harcamak lazım. Sadece bilgi, kültür alanında değil yaşama sanatında da dolu olmalıdır.

Kadın güzel, bakımlı, akıllı, kültürlü, çalışkan, görgülü, kibar, iradeli ve güçlü olmalı. Bu kadının genlerinde ve yaratılışında var zaten. Sadece bazen duygusallığının yan etkileri nedeniyle olumsuzluklardan çabuk etkilenebiliyor. Toparlanması uzun sürebiliyor.

Ben kadınların toplumda daha güçlü olabileceklerini düşünüyorum yeter ki birbirilerine çelme takmaktan vazgeçip desteklemeye başlasınlar.   

1 yorum:

Feride dedi ki...

Tespitlerin çok mazmunlu olmuş, Deyyan. İşin siyasal boyutunu Sovyetle birlikte rafa kaldırmış olsak da, ticari boyutu bu bayramı devam ettirmekde çok büyük etken. Artık ideolojik bir tarafı olmadığına ve sadece kadınların hatırlanmasına ilişkin bir bayram olduğuna göre bir zararı yoktur, bence. Herkesi kutlarim!

Yorum Gönder

Siteden yapılan alıntılar tek koşul altında izin kapsamındadır: Alıntı yapılmadan önce izin alınmalı,alıntı yapıldıktan sonra, sitenin adresi görünür ve okunur tarzda yazılmalıdır. İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yapılan alıntılar, özellikle de yazıların başka isimler altında yazılmış gibi gösterilmesi,5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
 
Powered by Blogger