Sayfalar

22 Temmuz 2011 Cuma

Masajı kim sevmez ki?

Azerbaycan da bir adet var, bebek masörleri.İlk geldiğim zaman duyup da şaşırdığım şeylerden biriydi.Bebek doğduktan bir süre sonra çağırıyorlar eve geliyor,ayda bir falan, zeytinyağı veya susam yağı ile bebeğin masajını yapıp gidiyor.O zamanlar bebek cahili olduğum için bu bana buluş gibi gelmişti , ne süper bir şeymiş dedim. Kara deftere not aldım 'çocuk olunca masaj yaptırılacak'
     Bebek bakım kitapları alırken de aynı zamanda bebek masaj kitabı da aldım bir tane.Ayrıca Akıllı bebekler akademisi kitabı da bebek yogası diye bir dizi hareketlerin olduğu bir kart  vermişti. Baktım içindeki hareketlerin çoğu aynı.Tabi bu da yetmedi en sonun da tesadüfler eseri işinde uzman bir fizyoterapist hanımla tanıştık, o eşime ve bana birkaç derste yapmamız gerekenleri ve ne işe yaradıklarını ayrıntılı olarak  gösterdi.
   Bu kadar çaba tamam da bunun faydası ne? Bazı  insanın bakış açısına göre gereksiz geliyor, kimine göre zaman kaybı, kimine göre de 'yapılsa iyi olur tamam da kim uğraşacak onunla'. Ama bence bu bebeğin gelişimi için gerekli olan en önemli şeylerden birisi.

   Bir önceki yazımda bebeklerin beyinlerindeki sinir bağlantılarından ve gerekli uyarımlardan bahsetmiştim.Görsel,  işitsel ve tensel uyarımlar.Bebeğe bu konuda ne kadar çok uyaran gönderirsek sinirlerin bir o kadar düzenli aktif hale geçmesini sağlayabiliriz demiştik.İşte masaj ; tensel temas ağırlıkta olmak üzere bunların bir çoğunu kapsıyor.Düşünsenize  kim hoşlanmaz masajdan.Kaslarınızın ne kadar gevşediğini, sinirlerinizin ne kadar yumuşadığını ve kendinizi ne kadar mutlu hissettiğinizi aynı şey bebekler içinde geçerli ama onlar için bunlardan çok daha fazlası var. Bebeğin vücudunda çok hafif sinir uçları var beyne giden ve siz elinizle dokunduğunuzda genelde daha güçlü olanları uyarıyorsunuz. Ama masaj sırasında birçok noktayla uzun süre temas ettiğiniz için daha çok uyaran gönderiyosunuz.Hatta bazı uzmanlara göre hafif bir keseyle bastırıp çekmek koşuluyla ,yada hafif bir diş fırçasını vücudunda gezdirmekle bu hafif sinir uclarını daha çok uyarıyorsunuz ve beynin daha fazla aktif hale geçmesini sağlıyorsunuz. Biz annemin yıllardır çekmecede duran iki başlıklı yüz temizleme aletini kullanıyoruz.Başlığın biri vibrasyonlu o kayranın 'bam bam' abisi diğeri de 'fırça kardeşi' .onlar her gün bizi ziyarete gelir ve bir sürü güzel şeyler anlatırlar, kayrayla sohbet ederler.Kayrada bayılıyor buna.Sırt masajı, omiriliklerin etrafına parmak uçlarıyla yapılan hafif masaj da sırt ve boyun kaslarının güçlenmesini sağlıyor. Masajın faydası saymakla bitmez bizce. Kayra ve ben çok seviyoruz.Sindirim sisteminin çalışmasını sağlıyor ve gaz problemi pek yaşamıyoruz  ( bizim kabızlığımıza pek etkisi olmadı ama olanlar varmış) Stress yaratan hormonları azaltıyor.Masaj yaparken devamlı konuştuğunuz için hem sizinle güzel vakit geçiriyor hem yavaş yavaş vücudunu tanımaya başlıyor.
   Biz kayrayla 40 günlükten itibaren öğleden sonra güneş çıktığında camın önüne tezgahı açıyorduk.Yağlarımız, bam bam abimiz , fonda sakin bir müzik.Kayra oyun halısının içinde, tepesinde vazgeçilmez kelebeğimiz , yarım saate yakın zaman geçiriyorduk. Sonrada güzel bir ikindi sütü emiyorduk ve tatlı bir uykuya dalıyorduk.Hala devam ediyoruz tabi ki şimdi tezgahı yere kuruyoruz.
 Bebek yogası kartında aylara göre hareketleri de değiştirerek anlatıyor. Ayak ve bacak masajları emeklemeye yürümeye hazırlık,el masajları ince motorlara hazırlık.Yüz masajı konuşma ve mimik hareketlerine yardımcı oluyor.Ayak altı masajı en önemlilerinden biriymiş ,  refleksoloji uygulaması bütün vücuduna etki ediyormuş okuduklarıma göre.Piyasada birkaç tane bebek masaj kitabı var ben Altın yayınlarının 'Bebekler için masaj' kitabını aldım işimizi gördü.
   Ben bebeğimde ve etrafımdaki uygulayan bebeklerde masajın çok faydalı olduğunu gördüm.Onun mutlu ve huzurlu uyuması beni en çok mutlu eden şeylerden biri ve bu çok işe yarıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Siteden yapılan alıntılar tek koşul altında izin kapsamındadır: Alıntı yapılmadan önce izin alınmalı,alıntı yapıldıktan sonra, sitenin adresi görünür ve okunur tarzda yazılmalıdır. İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yapılan alıntılar, özellikle de yazıların başka isimler altında yazılmış gibi gösterilmesi,5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
 
Powered by Blogger